La-caixa-de-vidre-Oriol-Segon-Quim-Moya-Torres-Escala-Light-Ladder-Llum-01

Fars és una intervenció artística amb el col·lectiu Lacaixadevidre per innaugurar l'encesa de la llum d'Òmnium a Manresa.

L'obra, acompanyada d'una instal·lació de videoart, parla de la necessitat d'agafar perspectiva en l'actual context de reptes ecològics i socials.

Fars és una intervenció artística fruit de la col·laboració del col·lectiu Lacaixadevidre i l'artista Sara Reig Pensí.

Vivim temps convulsos de reptes superposats. El far és aquell element que ens il·lumina en la foscor de la nit i en les inclemències del temps. El filòsof Josep Maria Esquirol ens parla de la necessitat de viure orientats. El far ens orienta, ens situa. El far ens il·lumina i de cop ens deixa en la foscor. La foscor és el fons on la llum pren forma, i en la foscor seguim tenint present l'existència de la llum.

L'obra Fars, realitzada per encàrrec d'Òmnium Bages-Moianès en el marc de l'encesa de la nova llum de Manresa, consta de dues parts.

La primera part és una instal·lació lumínica en forma d'una escala de vint metres d'alçada.

Una escala de llum per parlar de la necessitat d'agafar consciència i perspectiva en la intensitat d'aquests temps on tot sembla caure.

La-caixa-de-vidre-Oriol-Segon-Quim-Moya-Torres-Escala-Light-Ladder-Llum-08
La-caixa-de-vidre-Oriol-Segon-Quim-Moya-Torres-Escala-Light-Ladder-Llum-05A
La-caixa-de-vidre-Oriol-Segon-Quim-Moya-Torres-Escala-Light-Ladder-Llum-07
La-caixa-de-vidre-Oriol-Segon-Quim-Moya-Torres-Escala-Light-Ladder-Llum-06A
La-caixa-de-vidre-Oriol-Segon-Quim-Moya-Torres-Escala-Light-Ladder-Llum-03A
La-caixa-de-vidre-Oriol-Segon-Quim-Moya-Torres-Escala-Light-Ladder-Llum-02A

L'escala, aparentment suspesa en l'aire, va ser construida juntament amb Quim Moya, Quim Torres i Sara Reig, i amb l'ajuda  de diversos col·laboradors.

 

Pots consultar les imatges de la   construcció de l'escala mitjançant les fletxes laterals de la imatge inferior o el cursor.

L'escala s'acompanya d'una instal·lació artística d'una quarentena de video-retrats fruit d'un procés participatiu.

La segona part consta d'un espai reservat al videoart amb quatre projeccions sobre teles duplicades.

En aquest espai s'exposen una quarentena de videoretrats fruit del procés de participació voluntària de persones de totes les edats convocades per Òmnium Cultural. Cada projecció representa una de les edats (infància, joventut, adultesa i vellesa) i les protagonistes són revelades en el joc entre la foscor i la llum d'un far que els il·lumina.

Al fer els videoretrats, en la foscor d'un estudi fotogràfic improvitzat, demanavem a les participants que tanquessin els ulls i responguessin mentalment a la pregunta: Què o qui és un far de llum per tu? Una vegada trobaven la reposta s'enregistraven els videos.

Intervenció de Lacaixadevidre amb Sara Reig Pensí

Agraïments Sílvia Lobera, Eva Quintana, Adri, Ep i Margarita, Marta Torra, Jaume Puig, Llorenç Planas, Guillem Perramon, família Segon-Torra, i tants altres que van participar-hi el dia de muntatge.

Mostra pública el 20 de febrer de 2022.

Plaça Sant Domenech, Manresa.

Per encàrreg de Òmnium Bages-Moianès