Oriol-Segon-Torra-Caixadevidre-Nomes-d-anada-2021-60-2

Només d'anada és un projecte artístic, pedagògic i itinerant, que refexiona sobre el fenomen de la migració.

 La història d'aquest projecte és una història de ressonàncies. Neix de les pintures de Piero Sacchetto inspirades en el poemari Solo Andata d’Erri de Luca que evoca la duresa de les migracions al Mediterrani. 

Aquest procés inspira a la pedagoga i comissaria Eulàlia Bosch que a partir de la exposició de pintures del Piero fa una sèrie de propostes artístiques al Museu de la Immigració de Sant Adrià del Besós.

Quan l'exposició itinera al Museu de la vida Rural de l'Espluga de Francolí, emmarcada dins el Pla Educatiu d'Entorn, conviden a Lacaixadevidre a sumar-s'hi per a generar cohesió entre joves de l'institut, joves recentment migrats del centre de menors no acompanyats de Barberà de la Conca i, finalment, la comunitat de l'Espluga.

L'estructura del projecte

La metodologia que aportem des de Lacaixadevidre s’estructura a partir de les diverses etapes del viatge de l’heroi del mitòleg i antropòleg Joseph Campbell.

Cada trobada consta d'una benvinguda a partir de l'adeqüació de l'espai, un temps compartir referents artístics que hagin treballat l'eix del dia, dinàmiques vivencials per deixar-nos afectar pels temes tractats (pròpies de la teràpia Gestalt), d'un espai d'expressió i finalment per un espai grupal de recollida i integració de les experiències viscudes.

Projecte de 9 mesos de durada, dividit en 7 etapes simbòliques.

Etapa 1 — El Viatge

Etapa 2 — La Crida

Etapa 3 — El Camí

Etapa 4 — La Frontera

Etapa 5 — El Salt

Etapa 6 — L'arribada

Etapa 7 — La Comunitat

El viatge

L'antropòleg Joseph Campbell, va dedicar gran part de la seva vida a estudiar diverses cultures. A partir de l'anàlisi i la comparació, Campbell s'adonà que molts mites repeteixen la mateixa estructura narrativa. La qual va anomenar El viatge de l'heroi/heroïna.

La crida

Tota migració comença per una crida, ja sigui per la necessitat de fugir d'experiències desagradables o en la recerca d'un món millor.

En aquesta sessió entrem contacte amb els nostres somnis i en fem bandera.

El camí

'No jutgis a ningú sense haver caminat tres llunes amb les seves sabates'.

A partir d'aquest proverbi ancestral nord-americà, explorem com ens sentim caminant amb les sabates dels altres i com aquesta experiència, transforma i amplia la nostra mirada.

La frontera

Tot viatge implica reptes, dificultats i fronteres, siguin físiques, culturals o mentals. En aquesta sessió connectem amb la part difícil del viatge. Després d'una dinàmica vivencial que evidencia límits i injustícies expressem el concepte de frontera amb dos elements senzills:  full A4 i una figura humana en miniatura.

El salt

El salt és un acte de confiança, per traspassar una frontera real o metafòrica.

Per fer-ho, observem les nostres pors i limitacions. Aquest moment reflexiu l'enregistrem en un format audiovisual que seguidament projectem en una tela que atravessem en un ritual simòlic.

L'arribada

Exhausts hem arribat al nostre destí. L'arribada és un moment de celebració i de contacte amb una nova realitat. Un moment per vincular-nos amb una altra comunitat i un moment per reconèixer i integrar el viatge viscut.

La comunitat

Ha arribat l'hora de compartir l'experiència del viatge amb l'entorn. El projecte creix i s'amplia a partir d'aquesta trobada comunitària. Aquesta etapa compta amb l'implicació de diverses entitats de l'Espluga de Francolí.

Consta d'un procés participatiu i d'una mostra en forma d'itinerari que uneix les creacions del projecte en forma d'intervencions fotogràfiques al carrer que conviuen amb actuacions de dansa, música i microteatre sobre les migracions.

Oriol-Segon-Torra-Caixadevidre-Nomes-d-anada-2021-06-2
Oriol-Segon-Torra-Caixadevidre-Nomes-d-anada-2021-01-2

Nous viatges

Camins d'anada viatja de l'Espluga de Francolí al Bages, concretament a Santpedor i Sant Salvador de Guardiola. De nou posem l'art al servei de la cohesió entre les comunitats dels pobles i els centres de menors més propers. Aquests treballs o experiències, deixen una empremta en forma de reflexions compartides, murals fotogràfics o pictòrics, enregistraments audiovisuals, correspondència postal entre ambdues comunitats i moltes eines per ampliar la mirada, la curiositat i l'empatia vers la diversitat.