Les arts com a refugi

Poso les arts al servei de la comunitat i acompanyo a grups en processos de benestar i creació artística

5
4

Ho faig

amb dinàmiques experiencials que ens permeten entrar en contacte amb el nostre potencial.

Facilitant

espais d’expressió artítsica, sense judici, que permeten aportar la nostra mirada.

Utilitzo

intervencions fotogràfiques de gran format i el videoart. Per compartir creacions col·lectives amb la comunitat.

Acompanyant

des de la curiostat, l’espontaneïtat, el respecte, la confiança, el ritual, la incertesa i l’integració de l’emoció, la raó i el cos.

Treballo per a

centres educatius, museus i iniciatives culturals i socials. 

2-copia-1

Projectes

L'escala

Instal·lació artística realitzada amb el col·lectiu artístic Lacaixadevidre per encàrreg d’Òmnium Bages-Moianès per a agafar perspectiva davant els reptes actuals.

La-caixa-de-vidre-Oriol-Segon-Quim-Moya-Torres-Escala-Light-Ladder-Llum-08

Camins d’anada

És un projecte artístic, pedagògic i itinerant, que refexiona sobre el fenomen de la migració. La història d'aquest projecte és una història de ressonàncies. Neix de les pintures de Piero Sacchetto inspirades en el poemari Solo Andata d’Erri de Luca que evoca la duresa de les migracions al Mediterrani.

Oriol-Segon-Torra-Caixadevidre-Nomes-d-anada-2021-78-1

Dones de Solivella

Homenatge visual a les dones del món rural. Dones de Solivella és un projecte comunitari per visibilitzar i dignificar el paper de la dona en el món rural (enfocant-nos en les dones jubilades) a la petita localitat de Solivella, a la Conca de Barberà, l'any 2020.

Oriol-Segon-Torra-SIlvia-Iturria-Dones-de-Solivella-2020-35b

Presents a FiraTàrrega

Vida quotidiana en gran format amb Quim Moya. Presents és un projecte bonic i senzill que neix després d'un període personal de crisis fotogràfica profunda, de qüestionar-me profundament el sentit de l'autoria, i de la necessitat d'explicar històries des de l'alegria després d'un període de deu anys de documentació de realitats invisibilitzades i sovint doloroses.

Oriol-Segon-Torra-Quim-Moya-Presents-Fira-Tàrrega-2015-01

Poesia Visual Sostenible. Fotografia, simbolisme i sostenibilitat al Museu de la Vida Rural.

El taller de Poesia Visual Sostenible (amb Marta Garcia Cardellach) és una proposta del Museu de la Vida Rural per tal de contribuir a generar una cultura visual sostenible entre els joves de la Conca de Barberà.

Oriol-Sgeon-Torra-Marta-Garcia-Cardellach-Poesia-Visual-Sostenible-35

És a l'aire

Projecte educatiu coordinat per Còdol Educació fruit del documental de TV3 que mostra l'impacte de la indústria petroquímica al Camp de Tarragona. Filosofia, ciència i arts per a posar consciència sobre la baixa qualitat de l'aire que es respira a la regió i les seves causes.

Oriol-Segon-Torra-Esalaire-2020-19A

Per dedicar-se a les arts
cal una disponibilitat
per transitar el buit

Lali Bosch

L'abraçada

Intervenció artística de gran format que, mitjançant la pintura i la fotografia, incorpora l'element temps a l'art mural. 96 m2 de pell en pell en temps de pandèmia.

Oriol-Segon-Torra-Marta-Genis-Joan-Herbera-L-Abraçada-24

Càritas

Cinc trobades amb cinc dones migrades que a través de recursos artístics i terapèutics dona veu a les protagonistes que es preparen per trobar feina en l'àmbit de les cures. En l'última sessió les participants realitzen una intervenció fotogràfica participativa amb fotografies realitzades per elles mateixes sota amb la frase soc d'aquí.

Oriol-Segon-Torra-Caritas-Dones-Migrades-07

Vilart

El Vilart és un Festival rural d'arts en viu i visuals, a Castellbell i el Vilar. Una de les sinèrgies artístiques de l'any 2021 va ser el de realitzar un procés participatiu sobre la memòria entre els veïns de la població. Després de trobar-nos a l'era del mas del Puig per a revisar fotografies antigues ens proposem fer una recreació històrica d'aquestes imatges amb protagonistes actuals.

Oriol-Segon-Torra-Vilart-2021-05A

Superant Murs
al Festival ProCREA

Creació fotogràfica col·lectiva per a parlar d'aquells murs i dificultats que hem atravessat. Amb Calgras i alumnes de l'Institut Barnola d'Avinyó. El Museu d'Intervencions al Carrer d'Avinyó és una iniciativa fruit de l'acompanyament de la residència d'artistes de Cal Gras i l'Institut Escola Barnola. 

Oriol-Segon-Torra-Quim-Moya-Superant-Murs-00

Per saber-ne més

Davant els reptes actuals utilitzo les arts com a palanca de canvi de transformació i presa consciència de la societat. Arts per a entendre el món. Arts per a expressar el propi punt de vista. Arts per a reconèixer-nos i reconèixer a l'altre. Arts per a mostrar allò que no volem veure i arts per a deixar-nos afectar pel que veiem. Arts per a imaginar futurs possibles.

Persones

Contacte amb un mateix per a veure’s en l’altre

Validar les nostres històries, les que ens inspiren i les que encara cremen dins nostre

Contacte amb un mateix per a trobar un lloc on tornar i, per un instant, quedar-nos hi a viure

Contacte amb un mateixa per a escoltar el cos i habitar-lo

Contacte amb una mateixa per a respirar, i aturar-nos

Comunitat per a mirar uns altres ulls i emocionar-se; i saber que no estem sols

Comunitat per a recollir les llavors que altres van sembrar

Comunitat per a celebrar-nos, perquè juntes sóm més fortes

Comunitat per a saber què volem i començar a crear-ho

Metodologia

Oriol-Segon-Torra-Quim-Moya-Presents-Fira-Tàrrega-2015-03

Intervencions fotogràfiques al carrer. Les intervencions fotogràfiques al carrer són una eina ideal per a compartir les nostres creacions amb la comunitat. Transformen la relació amb l'espai, dilueixen la frontera entre creadors i públics, i l'apareixer per sorpresa en la vida quotidiana generen impacte i curiositat.

Oriol-Segon-Torra-Caixadevidre-Nomes-d-anada-2021-63-còpia-1

El ritual com a eina de regeneració simbòlica. Com diu el filòsof Byung-Chul Han vivim en una continuitat de presents que no ens permet aturar-nos. Els rituals ens ajuden a entrar en contacte amb allò significatiu i ens reconecten amb el llengüatge de l'inconscient. 

Oriol-Segon-Torra-Caixadevidre-Nomes-d-anada-2021-23

El procés és allò important. Acompanyem processos grupals des de l'expressió artística incloent la mirada de procés. Més interessant que el resultat és l'aprenentatge i l'experiència.

Oriol-Segon-Torra-Caixadevidre-Nomes-d-anada-2021-25

Dinàmiques de teràpia gestalt. Creiem en unes arts que fomentin la presa de consciència i ens duguin cap a la responsabilitat. Fem ús de dinàmiques vivencials com a eina d'autoconeixent i de reconeixement dels altres. Treballem les nostres propostes des dels tres centres vitals gestàltics (racional, emocional i corporal/intuïtiu).

 

La creativitat
requereix del valor
de desprendre’s
de les certeses

Erich Fromm

© Oriol Segon Torra